Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Prženi pirinač

Prženi pirinač je tradicionalno jelo jugoistočne Azije, a uključuje obrok na bazi kuvanog pirinča koji se zatim prži u voku ili većem tiganju sa povrćem, mesom i sastojcima po želji. Može se poslužiti kao prilog ili kao samostalno jelo.
Foto: Pixabay/takenahrs
Sastojci:
  • 700 grama kuvanog pirinča
  • 70 grama smrznutog graška
  • 3 čena belog luka
  • 3 kašike putera
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 šargarepe
  • 2 jaja
  • 1 mali luk
  • ½ kašičice susamovog ulja
  • so i biber
Priprema:

U voku ili većem tiganju zagrejte jednu kašiku putera, a zatim ispecite jaja na umućenim jajima. Izvadite pržena jaja iz tiganja i ostavite na stranu. U istom tiganju zagrejte drugu kašiku putera i propržite luk i šargarepu koje ste iseckali na manje komade. Propržite sve zajedno sa malo soli i bibera oko četiri do pet minuta dok povrće ne omekša. Dodajte seckani beli luk i sve zajedno dinstajte još pola minuta. Na jednu stranu tiganja stavite povrće, a na drugu istopite poslednju kašiku putera. U tiganj dodajte kuvani pirinač, smrznuti grašak, soja sos i susamovo ulje i sve pomešajte sa povrćem. Pržite na jakoj vatri oko tri minuta dok pirinač „popije“ sve ukuse i postane hrskav. Vratite jaja u tiganj, sve zajedno izmešajte i poslužite. Ukrasite komadićem mladog luka.

Prijatno!

Kako da skuvate pirinač na što lakši i efikasiji način

Preuzmite android aplikaciju.