Prženi pirinač je tradicionalno jelo jugoistočne Azije, a uključuje obrok na bazi kuvanog pirinča koji se zatim prži u voku ili većem tiganju sa povrćem, mesom i sastojcima po želji. Može se poslužiti kao prilog ili kao samostalno jelo.
![](https://gradskeinfo.rs/wp-content/uploads/2022/02/fried-rice-g6dfa85d22_640-300x200.jpg)
Sastojci:
- 700 grama kuvanog pirinča
- 70 grama smrznutog graška
- 3 čena belog luka
- 3 kašike putera
- 3 kašike soja sosa
- 2 šargarepe
- 2 jaja
- 1 mali luk
- ½ kašičice susamovog ulja
- so i biber
Priprema:
U voku ili većem tiganju zagrejte jednu kašiku putera, a zatim ispecite jaja na umućenim jajima. Izvadite pržena jaja iz tiganja i ostavite na stranu. U istom tiganju zagrejte drugu kašiku putera i propržite luk i šargarepu koje ste iseckali na manje komade. Propržite sve zajedno sa malo soli i bibera oko četiri do pet minuta dok povrće ne omekša. Dodajte seckani beli luk i sve zajedno dinstajte još pola minuta. Na jednu stranu tiganja stavite povrće, a na drugu istopite poslednju kašiku putera. U tiganj dodajte kuvani pirinač, smrznuti grašak, soja sos i susamovo ulje i sve pomešajte sa povrćem. Pržite na jakoj vatri oko tri minuta dok pirinač „popije“ sve ukuse i postane hrskav. Vratite jaja u tiganj, sve zajedno izmešajte i poslužite. Ukrasite komadićem mladog luka.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.