Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Priprema zimnice – Turšija

Leto je skoro na kraju i sada je idealno vreme da pripremimo sve što nam je potrebno za dugu i hladnu zimu. Kako prezimeti bez turšije. Kako staviti turšiju? Tu i nema neki poseban recept, veoma bitno je da je povrće koje odaberete, a to je ono koje i najviše volite zdravo, čvrsto i bez raznih flekica ili udarenih delova po sebi.
Foto: Pixabay/erichbauer0
Priprema:
  • 1 ½ kilogram žute paprike
  • 2 kilograma karfiola
  • 2 kilograma krastavčića (kornišona)
  • 2 kilograma zelenog paradajza
  • 1 ½ kilograma šargarepe
  • 1 kilogram kelerabe
  • feferoni po želji
  • biber u zrnu
  • 11 litara vode
  • 300 grama soli
  • 400 grama šećera
  • 2 litara alkoholnog sirćeta
  • 1 kesica bibera u zrnu
  • 2 kesice vinobrana
  • 2 kesice konzervansa
Priprema:

Povrće koje se stavlja mora jako dobro da se opere pre stavljanja u ( obično je to ) bure. Izaberite način pranja, da li će to biti nov sundjer za posudje ili nova četkica za zube. Ja preferiram četkicu jer ona po meni bolje opere sva ulegnuća i porice na krastavcima. ovrće se pere jedno po jedno, trlja se sundjerom ili četkicom i prebacuje u drugu vodu. Pere se u tri vode.

Dobro operite i sud u koji ćete slagati povrće. Najbolje posle pranja deterdžentom i ispiranja toplom vodom da se opere još jednom rastvorom sirćeta i vode.

Prokuvati 1 litar vode. Kada se voda prohladi dodati so, šećer, konzervans, vinobran i biber. Sve dobro promešati da se sastojci istope, pa dodati preostalu vodu i sirće i sve promešati. Sačekati da se rastvor ohladi, pa rastvor preliti preko povrća.

Plastičnim obručem pritisnuti povrće u buretu i po potrebi preko obruča staviti teži predmet kako bi povrće bilo dobro zaronjeno u tečnost. U prethodno oprane i sterilisane tegle redjati povrće za turšiju i povrće dobro sabiti da ima što manje vazduha.

Tegle dobro zatvoriti. Staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i čvrsto zatvoriti opranim i prokuvanim poklopcima.

Bure ili tegle ostaviti na tamno i hladno mesto kako bi se u narednih mesec dana odigrao proces kiseljenja. Prostorija u kojoj se čuva turšija treba da bude hladna.
Tegle narednih 7 dana možete okretati – jedan dan poklopac gore, drugi dan poklopac dole. Nakon 30 dana kiseljena turšija u tegli je spremna za degustaciju.

Prijatno!

Znate li kako se zamrzavaju borovnice i koliko dugo tako mogu da se čuvaju?

 

Preuzmite android aplikaciju.