Leto je skoro na kraju i sada je idealno vreme da pripremimo sve što nam je potrebno za dugu i hladnu zimu. Kako prezimeti bez turšije. Kako staviti turšiju? Tu i nema neki poseban recept, veoma bitno je da je povrće koje odaberete, a to je ono koje i najviše volite zdravo, čvrsto i bez raznih flekica ili udarenih delova po sebi.
Priprema:
- 1 ½ kilogram žute paprike
- 2 kilograma karfiola
- 2 kilograma krastavčića (kornišona)
- 2 kilograma zelenog paradajza
- 1 ½ kilograma šargarepe
- 1 kilogram kelerabe
- feferoni po želji
- biber u zrnu
- 11 litara vode
- 300 grama soli
- 400 grama šećera
- 2 litara alkoholnog sirćeta
- 1 kesica bibera u zrnu
- 2 kesice vinobrana
- 2 kesice konzervansa
Priprema:
Povrće koje se stavlja mora jako dobro da se opere pre stavljanja u ( obično je to ) bure. Izaberite način pranja, da li će to biti nov sundjer za posudje ili nova četkica za zube. Ja preferiram četkicu jer ona po meni bolje opere sva ulegnuća i porice na krastavcima. ovrće se pere jedno po jedno, trlja se sundjerom ili četkicom i prebacuje u drugu vodu. Pere se u tri vode.
Dobro operite i sud u koji ćete slagati povrće. Najbolje posle pranja deterdžentom i ispiranja toplom vodom da se opere još jednom rastvorom sirćeta i vode.
Prokuvati 1 litar vode. Kada se voda prohladi dodati so, šećer, konzervans, vinobran i biber. Sve dobro promešati da se sastojci istope, pa dodati preostalu vodu i sirće i sve promešati. Sačekati da se rastvor ohladi, pa rastvor preliti preko povrća.
Plastičnim obručem pritisnuti povrće u buretu i po potrebi preko obruča staviti teži predmet kako bi povrće bilo dobro zaronjeno u tečnost. U prethodno oprane i sterilisane tegle redjati povrće za turšiju i povrće dobro sabiti da ima što manje vazduha.
Tegle dobro zatvoriti. Staviti celofan, gumicama za tegle pričvrstiti celofan i čvrsto zatvoriti opranim i prokuvanim poklopcima.
Bure ili tegle ostaviti na tamno i hladno mesto kako bi se u narednih mesec dana odigrao proces kiseljenja. Prostorija u kojoj se čuva turšija treba da bude hladna.
Tegle narednih 7 dana možete okretati – jedan dan poklopac gore, drugi dan poklopac dole. Nakon 30 dana kiseljena turšija u tegli je spremna za degustaciju.
Prijatno!
Znate li kako se zamrzavaju borovnice i koliko dugo tako mogu da se čuvaju?
Preuzmite android aplikaciju.