Recept za jednostavne mafine sa tajnim sastojkom, karamelizovanim kokicama, koji ove naizgled obične kolačiće podiže na novi, kreativan nivo.
Sastojci:
Za karamel
- 200 grama šećera
- 4 kašike vode
- 1,5 decilitra slatke pavlake
- 40 grama putera
- pola kašičice soli
Za karamelizovane kokice
- pola kesice kokica
- 150 g šećera
- 0,7 dcl vode
- 15 g putera
- pola kašičice sode
Za mafine
- 2 jaja pola šolje (2 dl šolje)
- šećera pola šolje ulja
- 1 šolja mleka jedna i po šolje običnog brašna
- pola šolje kakao praha
- 1 prašak za pecivo
Za kremu
- 250 grama maskarpon sira
- 3-4 kašike karamele
- 1 decilitra slatke pavlake
Priprema:
Pripremite karamel
Zagrejte šećer i vodu bez mešanja. Povremeno protresite posudu. Kada se šećer otopi i dobije zlatnu boju, polako sipajte slatku pavlaku i zagrevajte uz mešanje. Dodajte puter i so. Rastopite i ohladite.
Stavite kokice u mikrotalasnu pećnicu i pecite tri minuta
Pripremite pleh sa pek papirom. Šećer preliti vodom i kuvati do zlatne boje. Povremeno protresite činiju, na kraju dodajte puter. Uklonite sa vatre i polako dodajte sodu bikarbonu. Promešati, preliti preko kokica i dobro promešati. Stavite kokice na pek papir i raširite ih. Ohladiti.
Pripremite mafine
Pomešajte suve sastojke. Umutiti ulje, mleko i jaja i sipati u suvu smesu i nastaviti da mutimo mikserom. Smesu sipajte u kalupe za mafine (stavite papirne korpice) i pecite oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pripremite kremu
Kombinujte sve sastojke i mešajte mikserom. Napravite malu rupu u hladnim mafinima i sipajte u njega karamel. Kesicom za ukrašavanje stavite kremu na mafine i ukrasite ih karamelizovanim kokicama.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.