Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Posni jafa keks

Da li ste i vi strastveni ljubitelji jafe? Ako jeste, onda vam ovaj slatkiš itekako nedostaje tokom posta. Ne brinite, imamo rešenje za vas savršeni slasni posni Jafa kolač koji će zadovoljiti čula svih istinskih sladokusaca. Po mišljenu mnogih, domaći kolač spremljen na ovaj način bolji je od kupovne jafe!
Foto: Pixabay/bluebudgie
Sastojci:
  • 18 kašika brašna
  • 18 kašika šećera
  • 20 kašika kisele vode
  • 20 kašika ulja
  • prašak za pecivo
  • 3 pomorandže (prethodno zamrznute na par sati)
  • džem (po izboru – najbolje od kajsije ili pomorandže)
  • 8 kašika vode
  • 100 grama šećera u prahu
Glazura:
  • 150 grama čokolade
  • 50 grama posnog margarina ili ulja
Priprema:

Od navedenih sastojaka za testo umutite smesu koristeći mikser. Izručite smesu u uljem podmazan pleh i pecite 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada je testo pečeno, podelite ga na dva dela. To možete učiniti po sredini, ako želite manju dimenziju kolača ili popreko ako vam više odgovara veći kolač. Prva polovina testa poslužiće vam kao prvi sloj, dok ćete drugu izmrviti i pomešati u sastav drugog sloja. Za fil napravite šerbet tako što ćete prvo prokuvati vodu i šećer dok se ne zgusnu, a zatim u šerbet dodati tri zaleđene narendane pomorandže i izmrvljeni deo testa koji vam je ostao od prvog dela kolača. Dalja priprema jafa kolača je jednostavna. Prvi sloj namažite džemom po želji, a onda preko ravnomerno rasporedite fil od šerbeta, pomorandži i mrvljenog testa. Za kraj napravite glazuru, istopivši čokoladu i margarin i ostavite kolač barem dva sata u frižideru da se stvrdne.

Prijatno!

Dijeta sa suvim šljivama: Može vam pomoći da smršate i to tri kilograma za pet dana

Preuzmite android aplikaciju.