Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Piletina na indijski način (Chicken Tikka Masala)

Po originalnom receptu, ova ukusna marinirana piletina priprema se u specijalnim tandur pećima. Tandur je specijalna peć za pečenje specijalne konfiguracije, koja je dizajnirana za kuhanje. Po pravilu, napravljen je od gline, koja ima visok toplotni kapacitet i prenos toplote. Zbog toga, pećnica počinje postepeno da se hladi, ravnomerno oslobađajući toplotu za savršeno kuvanje. Međutim, danas indijski restorani širom sveta imaju modernije verzije ove peći. Naravno da možete da napravite ovaj specijalitet i kod kuće. Piletinu mođete da  propržite u rerni, ali možete samo da je propržite na ulju, a zatim dodajte ostale sastojke za sos. Nakon kuvanja u rerni, piletina se stavlja u pripremljeni masala sos. 
Foto: Pixabay/Shutterbug75
Sastojci:
Marinada:
  • 1 kašičica čili praha 
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika đumbira (svež ili u prahu)
  • 1 kašika ulja
  • 1 puna kašičica mlevene paprike
  • 1/2 kašičice kima
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašičice svežeg korijandera
  • 2 kašičice paprike
  • 2 kašičice koncentrovanog paradajza
  • 3 kašike jogurta 
Glavni sastojci:
  • 500 grama piletine (prsa ili mešani komadi)
  • 350 grama paradajza (pelat)
  • 1 luk
  • 20 grama putera
Začini za sos:
  • 1/2 kašičice korijandera u prahu
  • 2 kašike listova korijandera
  • 1 kašičica kurkume opciono kajenski biber
  • 1 limun (sok) so biber
  • 1-2 kašike jogurta ili kreme
  • 1-2 kašičice začina Garam Masala
Priprema:

Pileća prsa isecite na manje komade. Stavite u dublju posudu. Sve sastojke za marinadu pomešati i preliti preko piletine. Dobro promešajte, pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se marinira najmanje 1 sat ili preko noći u frižideru. Sledećeg dana izvadite komade piletine iz marinade. Pokušajte da uklonite marinadu iz mesa koliko god možete. Sačuvajte marinadu, dodajte meso u zagrejano ulje (u tiganju) i pržite sa svih strana oko 5-6 minuta. Ovo vreme je potrebno za piletinu isečenu na male komade. Ako ga isečete na veće komade, onda obavezno pržite 10 minuta. Izvadite na tanjir i prekrijte folijom. 

Masala sos:

Dodajte puter (ili ulje) u šerpu i propržite seckani luk. Pržite nekoliko minuta, povremeno mešajući. Zatim dodajte seckani paradajz i dinstajte još 5 minuta. Dodajte marinadu i dobro promešajte. Dodajte piletinu i prelijte pilećom čorbom. Možete samo sa vodom. U sos dodajte sve ostale začine osim soka od limuna, kajmaka ili jogurta i pola količine svežih listova korijandera. Posolite i pobiberite. Sos sadrži začin Garam Masala (garam = ljuto, masala = mešavina začina). Ako ne možete da ga pronađete u prodavnici, samo dodajte sledeće: 1/2 kašičice cimeta 1/2 kašičice kima, 1/3 kašičice kardamoma (crni, braon ili zeleni) 1/3 kašičice karanfilića. Poslednji minut prelijte limunovim sokom i umešajte jogurt ili kajmak. Poslužite posuto svežim listovima korijandera sa pirinčem ili krompirom.

Prijatno!

Želite da napravite kremasti rižoto? Morate izbegavati ove greške

Preuzmite android aplikaciju.