Pilav se često priprema sa raznim vrstama povrća, što doprinosi većoj raznovrsnosti hranljivih materija u obroku.
Sastojci:
- 2 šolje pirinča dugog zrna
- 4 šolje supe ili vode
- 2 kašike putera ili ulja
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 crvena paprika sitno iseckana
- 1/2 šolje graška
- 1/2 šolje kukuruza
- so
- biber
- 1/2 kašičice kima (opciono)
Priprema:
Prvo dobro isperite pirinač pod tekućom hladnom vodom dok voda ne postane bistra. Ocedite pirinač i ostavite sa strane. Zagrejte puter ili ulje u šerpi ili dubokom tiganju na umerenoj temperaturi. Dodajte seckani luk i beli luk i pržite ih dok ne omekšaju i postanu staklasti. U šerpu dodajte šargarepu i biber i pržite ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Zatim u šerpu dodajte pirinač i pomešajte sve sastojke tako da pirinač bude obogaćen aromama luka i povrća. Pirinač prelijte supom ili vodom. Dodajte grašak i kukuruz. Po želji posolite ili pobiberite. Smanjite temperaturu na minimum, poklopite šerpu i skuvajte pilav. Ovo će obično trajati oko 15 do 20 minuta, ali vreme kuvanja može da varira u zavisnosti od vrste pirinča. Proverite uputstva na pakovanju pirinča. Kada je pilav gotov, skinite ga sa šporeta i ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Topli pilav poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz meso, ribu ili povrće. Ovaj pilav je ukusno i lagano jelo koje možete prilagoditi dodavanjem raznog povrća po vašem izboru.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.