Orasnice su starinski kolači, čiji nas ukus uvek vraća u detinjstvo. Spolja su hrskave, a unutrašnjost je meka i puna bogatog ukusa oraha. Za pripremu nije potrebno puno sastojaka, priprema je laka i brza. Za ljubitelje slatkiša sa orasima, ovo je jedan od najboljih kolača.
Sastojci:
- 3 belanca
- 250 grama šećera u prahu
- 250 grama mlevenih oraha
- 1 kašika ceđenog limuna
- 250 g seckanih oraha
Priprema:
Mutiti mikserom 3 belanca jedan minut, pa dodavati kašiku po kašiku šećera u prahu, ne prekidajući mućenje. Mućenje traje ukupno 10 minuta.
Posle 10 minuta, dodati kašiku ceđenog limuna i mutiti još pola minuta.
U umućena belanca sipati 250 g mlevenih oraha, i promešati ručno, dok se sve dobro ne sjedini.
Kašičicom vaditi fil (loptice), staviti u seckane orahe, posuti orasima preko i rukom oblikovati valjak, pa saviti blago u polumesec. Masa je mekana pa ne treba previše pritiskati.
Ređati u pleh u koji je stavljen pek papir.
Rernu zagrejati na 200 stepeni, pa kada stavite orasnice da se peku, smanjiti temperaturu na 150 stepeni i pecite 35 minuta.
Ovi kolači mogu se čuvati i do 20 dana u zatvorenoj limenoj kutiji, a da biste im dodali slatkoće, možete ih služiti sa medom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.