Sezona jabuka je u punom jeku. Iskoristite je i napravite ovu ukusnu, jednostavnu i brzu tortu uz dodatak ovog obožavanog voća, u kojoj se citrusne note spajaju sa neodoljivom slatkoćom vanile.
Sastojci:
- 4 jaja
- 100 grama šećera
- 500 grama brašna
- 2 male kašike praška za pecivo
- 50 grama putera
- 10 velikih kašika mleka
- sok od 1 limuna
- 1 mala kašika ekstrakta vanile (ili 1 mahuna vanile)
- 1 kilogram jabuka
Priprema:
Umešajte prašak za pecivo u brašno i ostavite na stranu. Rastopite puter na laganoj vatri. Izrendajte jabuke. Mešajte cela jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlo žuta i udvostruči se. U to polako dodajte puter (mora da bude mlak, ne vruć), zatim limunov sok i mleko. Zatim dodajte vanilu. Ako ćete umesto ekstrakta koristiti mahunu, prepolovite je i nožem ostružite semenke koje zatim dodajte u smešu. Na kraju dodajte brašno, mešajući mikserom na maloj brzini. Pleh premazati puterom ili uljem po želji i posuti prezlama. Sipajte smesu u pleh i po vrhu poređajte jabuke. Zatim stavite kolač u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta. Kolač je gotov kada dobije lepu zlatnu boju i odvoji se od ivica pleha.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.