Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Napoleon torta

Jednostavni sastojci obično čine najbolje kombinacije ukusa. Jedan takav recept je svakako onaj za popularnu tortu Napoleon, stari desert ukrašen sa mnogo puhastih slojeva i ukusnog žutog krema.
Foto: Pixabay/u_ys074yedl6
Sastojci:
  • 2 pakovanja smrznutog lisnatog testa
Za kremu:
  • 3 jaja
  • 100 grama šećera
  • 100 + 400 mililitra mleka
  • 40 grama brašna
  • 1 kašika gustina
  • 2 pakovanja vanilin šećera
  • 250 mililitra pavlake za šlag
Priprema:

Ostavite zamrznuto lisnato testo van frižidera preko noći. Svaku koru (ukupno četiri kore) tanko razvući, krajeve iseći i staviti na papir za pečenje. Izbodite viljuškom po celoj dužini. Pecite svaku koru na 200 stepeni oko 20 minuta. Jednu pečenu koru izmrviti rukama na sitne komade, poslužiće kao završni sloj. Pripremite kremu. U šerpu sa šećerom stavite 400 ml mleka i mešajte dok ne provri. U međuvremenu pomešati jaja, 100 ml mleka, brašno i vanilin šećer. Kada je mleko provrilo, sklonite ga sa ringle, umešajte smesu od jaja i vratite na vatru. Mešajte dok se smesa ne zgusne. Pokrijte kremu folijom i sačekajte da se potpuno ohladi. Napravite šlag i dodajte ga u ohlađenu žutu kremu. Sastavite Napoleon tortu. Na dno ravne i plitke posude staviti jednu pravougaonu koru, na koru premazati kremom, pa ponovo staviti koru i krem. Mešajte dok ne potrošite sve kore i krem. Poslednji sloj treba da bude krem posut mrvicama iscepane kore od lisnatog testa. Ostavite tortu da odstoji u frižideru preko noći. 

Prijatno!

Recept dana: Fensi torta sa malinama

Preuzmite android aplikaciju.