Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u abdomenu. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.
Mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i lečenje grčeva u abdomenu. Minerali i vitamini maka ublažavaju razdražljivost, stres, podstiču koncentraciju i raspoloženje.
Iz bogatog nutritivnog sadržaja maka ističu se nezasićene masne kiseline, pre svega linolna kiselina i oleinska kiselina.
Atletičari stare Grčke pre takmičenja pili su napitak od vina, maka i meda za zdravlje i snagu.
Mak je jedan od procentualno najvećih izvora kalcijuma.
Mleveni mak bez dodataka pogodan je za pripremanje raznih poslastica. Jedna od tih je i namaz od maka.
Sastojci:
- 100 grama maka
- 1 banana
- 1 kašika kokosovog ulja
- 4 kašike meda
- 1 pomorandža
Priprema:
Mleveni mak promešati sa medom, uljem, bananom, sokom jedne pomorandže.
Ukoliko je pregusto, dodati još soka od pomorandže.
Prijatno!