Po gastronomskim užicima, fritule su za mnoge jedan od simbola zimskog i adventskog perioda. Da biste uživali u ovoj poslastici, nisu vam potrebni adventski štandovi, već nekoliko uobičajenih sastojaka koje možda već imate u svojoj kuhinji i malo vremena. U nastavku pronađite najlakši recept za brze i jednostavne fritule.
Sastojci:
- 250 grama mekog brašna
- 1 veliko jaje
- 1 jabuka
- 180 grama jogurta (tečnog ili čvrstog)
- 2 kašike šećera
- 1 kašika rakije
- 1 kašika ruma
- 2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 litar ulja ili masti (za prženje)
Priprema:
U činiji pomešajte jaje sa šećerom i solju. Zatim dodajte sitno rendanu jabuku, jogurt, rakiju i rum. U drugoj posudi pomešati brašno sa praškom za pecivo pa ih dodati u prvu smesu.
Stavite ulje ili mast u dublji tiganj. Zapamtite da fritule ne smeju da dodiruju dno posude, već da plivaju u masti, pa prilagodite količinu ulja imajući to na umu.
Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi. Ako je previše vruće, fritule će brzo potamniti i zagoreti i neće se nadimati.
Kašikom zahvatite deo smese i drugom kašikom polako ubacite u ulje. Ostavite mesta za fritule i nemojte prepuniti činiju da se lepo isprže sa svih strana i okreću. Ako primetite da se ne okreću, sami ih lagano okrenite viljuškom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.