Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Мусака са зељем

Мусака са зељем, као и свака друга мусака није строго дефинисан појам, рецепт у коме се ништа не дира или не мења не додаје. Мада кажу да Грци је увек спремају строго према рецепту.
Фото: Pixabay/ivabalk

Ми сматрамо да је мусака управо осмишљена да би могла да се прави ко како жели, шта воли од зачина и поврћа и онда смисли неку своју мусаку и тестаментално оставља свој рецепт другим нараштајима.Мусака од тиквица је право летње јело које ћете обожавати.

Састојци:
  • 3-4 веза зеља
  • 500 г мешаног млевеног меса
  • 1 мања шоља пиринча
  • 1 главице црног лука
  • 1-2 чена белог лука
  • 2 јајета
  • 100 мл млека
  • 1 чаша киселе павлаке
  • со, бибер и вегета по укусу
Припрема:

Пиринач очистити, опрати, прелити водом и одложити са стране. Листове зеља опрати, одсећи дршке и на кратко попарити у кључалој воду. На загрејаном уљу продинстати црни лук док не омекша.

Додати млевено месо и уз стално мешање динстати док месо не порумени. Додати оцеђени пиринач и кратко наставити динстање. Зачинити месо са пиринчем по укусу, додати сецкани бели лук, све добро промешати и склонити са ватре. Оцедити пробарено зеље. У ватросталну посуду поређати ред зеља, затим ред фила, ред зеља, ред фила и одозго ред зеља. Умутити јаја са млеком и павлаком и прелити мусаку.

Мусаку пећи око 20 минута до пола сата у рерни загрејаној на 180 степени. Готову мусаку сервирати уз чашу киселог млека.

Пријатно!

Recept dana: Jagnjetina na grčki način

Преузмите андроид апликацију.