Prava zimska poslastica koju vole svi članovi porodice.
Sastojci:
- 400 grama brašna
- 120 grama šećera u prahu
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica mešavine začina za medenjake ili cimeta
- 2 jaja (razmućena)
- 120 grama omekšanog putera ili masti
- 120 grama meda
Glazura:
- 200 grama šećera u prahu
- 2 kašike tople vode
Priprema:
Pomešajte sve suve sastojke u činiji za mešanje, pa dodajte jaja, puter/mast i med. Zamesiti testo. Formirajte 40 loptica veličine oraha. Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka ostavite razmak. Pecite medenjake u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12 do 15 minuta. Proverite tokom pečenja – medenjaci treba da budu mekani na dodir (ohlade će se stvrdnuti). Priprema glazure: U činiju sipajte šećer u prahu i postepeno dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Glazura od medenjaka ne bi trebalo da bude ni tanka ni gusta. Da li je glazura odgovarajuće debljine možete da proverite tako što na ohlađene medenjake sipate oko trećinu kašičice i sačekate nekoliko minuta (ako glazura ostane na medenjaku, to je to). Glazuru možete oplemeniti dodavanjem još malo vode ako je gusta ili malo više šećera u prahu ako je retka naravnom bojom po želji.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.