Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Макаронси

Један од дефинитивно најпопуларнијих слаткиша данашњице јесу макаронси (мacarons). Осим феноменалног укуса ови ситни колачићи изгледају преслатко, тако да су сјајна опција за поклон или послужење на слављима. Најбоља ствар је што можете да пустите машти на вољу и да се играте бојама и укусима и сваки пут направите неку нову комбинацију. Једина мана макаронса   је јако “пипав” процес прављења и ако не поштујете рецепт осуђени сте на пропаст.
Фото: Pexels/Brigitte Tohm
Састојци:
  • 90 грама беланаца собне температуре (отприлике 3 јајета)
  • 30 грама кристал шећера
  • 110 грама бадема
  • 200 грама шећера у праху

За крем (основни рецепт)

  • 2 жуманцета
  • 40 грама кристал шећера
  • 50 милилитара млека
  • 100 грама маслаца собне температуре
Припрема:

Бадеме убаците у кључалу воду и оставите их унутра само минут. Потом им скините кору и добро их осушите. Кад сте их добро осушили и охладили, самељите их у што ситнији прах, а затим им додајте шећер у праху, па све заједно још једном самељите (најбоље у блендеру на највишој брзини). Умутите беланца у чврст снег. Кристал шећер треба додати у два наврата, једном при средини миксања, а други пут пред крај. Ако желите макаронсе у боји, најбоље је боју додати у беланца док их миксате. У беланца ручно додајте мешавину бадема и шећера у праху. Мешајте енергично шпатулом окрећући посуду сваки пут по пола круга. Кад то поновите десет пута, проверите да ли је смеса праве конзистенције. Смеса мора релативно брзо падати са шпатуле и мора се сама поравнати (не сме да остане чврсти репић на врху као код шлага или умућених беланаца). Ако није довољно измешана, поновите још који пут па опет проверите. Овај корак је јако важан, јер ако не мешате довољно, смеса ће остати пречврста, ако мешате превише, биће преретка. Плехове обложите папиром за печење. Смесу сипајте у кесицу за украшавање колача с обичним, округлим врхом, па истискујте кругове једнаке величине (пречника отприлике 2,5 центиметара). Оставите размак између макаронса. Оставите макаронсе да се мало одстоје на плеху. Знаћете да су спремни за печење кад вам се више не буду лепили за прст кад их дотакнете. То може трајати од пола сата по сувом времену до и више од сат времена ако је у ваздуху пуно влаге. Угрејте рерну на 140 степени и пеците их 12 до 15 минута. Током печења при дну би требало да формира онај карактеристични прстен. Извадите плех из рерне и склизните папир или силиконску подлогу с макаронсима на решетку да се заустави печење. Причекајте да се прохладе пре него што их скинете с папира. Пажљиво их одвојите од подлоге и оставите на решетки да се охладе до краја.

 Упутство за крем:

Умутите жуманца и шећер док не посветле. Кувајте млеко док не проври. Додајте полако млеко у жуманца па све миксајте два минута. Додајте маслац па миксајте још два минута. Ако желите крем с укусом лешника/бадема, повећајте количину млека на 100 милилитара и док га кувате, у њега додајте 100 грама фино млевених лешника/бадема. Могућност варијација на тему када је укус крема у питању је бесконачна.

Када су се потпуно охладили по два макаронса спајајте припремљеним кремом. Немојте стављати превише и немојте стискати да не би цурео крем. Оставите у фрижидеру, у херметички затвореној посуди 24-48 сати пре послуживања. Макаронси су бољи након што одстоје и укуси се прожму. Пре послуживања оставите их барем пола сата на собној температури.

Пријатно!

Mnogo vam se jede slatko? Evo mogućih razloga i kako da to izbegnete

Преузмите андроид апликацију.