Lovačka salata je poznati recept za zimnicu, koja je omiljena među onima koji vole blago začinjena jela.
Sastojci:
- 3 kilograma paprike
- 2 kilograma paradajza
- pola kilograma šargarepe
- 2 čena belog luka
- ljuta paprika (opciono)
- glavica belog luka
- 2 kašike mlevenog bibera
- 2 kašike soli
- 200 mililitara ulja
- 200 mililitara sirćeta
- 100 grama šećera
Priprema:
Šargarepu prvo isečete na kolutove ili kockice, a papriku na sitne trakice ili kockice. Očistite paprikr od semenki. Paradajz oljuštite i iseckajte na kriške i sameljite da dobijete sok od paradajza. Prokuvajte sok od paradajza, a posle 10 minuta dodajte šargarepu iseckanu na kolutiće. Dodajte sirće, ulje, so i šećer. Ostavite ovu smesu da se kuva na srednjoj vatri dok se ne zgusne, što je oko sat vremena. Ako vam se čini da je lovačka salata previše gusta, ne brinite, paprika će pustiti tečnost. Nakon što se zgusne, dodajte isečene paprike i ostavite da se kuva još 40 minuta na srednjoj vatri. Dok se kuva, luk i beli luk očistite i propasirajte da ne budu na komadiće. Posle 20 minuta kuvanja dodati biber i ljutu papriku po želji i rendani crni luk. Dok se ovo kuva, pripremite vruće tegle u rerni. To radite tako što ih stavite na tepsiju i uključite rernu na 100 stepeni. Kada je lovačka salata gotova, sipajte je u vruće tegle i odmah dobro zatvorite. Tek kada se lovačka salata u teglama ohladi, što može da potraje i jedan ceo dan, odnesite je na hladnije i tamno mesto.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.