Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Ледене коцке са јагодама

Ако волите колач од јагода, обавезно треба да пробате овај освежавајући десерт у облику коцкица леда.
Фото: Pixabay/Canvas
Састојци:
  • 60 грама обичног брашна
  • 60 грама згушњивача
  • 750 милилитара млека
  • 150 грама шећера
  • 200 грама путера на собној температури
Састојци за бисквит:
  • 60 грама обичног брашна
  • пола кесице прашка за пециво
  • 75 грама шећера
  • 15 грама какаоа
  • три јајета
Глазура за бисквит:
  • 200 милилитара воде
  • 75 грама шећера
Састојци за црвени слој:
  • 500 грама јагода
  • четири кашике шећера
  • 500 милилитара воде
  • два црвена прелива за колач
Припрема:

Прво направите крем јер ће на тај начин колач бити брже готов. Сипајте брашно, згушњивач и шећер у посуду и кратко промешајте. Одвојите 200 милилитара млека и сипајте га у посуду са брашном, згушњивачем и шећером. Промешајте да нема грудвица.

Остатак млека сипајте у шерпу и доведите до кључања. Када прокључа, склоните га са стране, сипајте умућену смесу, кратко промешајте и вратите на шпорет. Кувајте, стално мешајући, док се крем не згусне. Затим кувани крем покријте провидном фолијом и оставите да се охлади.

За бисквит ће вам бити потребне две посуде. У једну ставите беланца, а у другу жуманца. Умутите беланца док се не формирају чврсти врхови, па додајте шећер и поново све умутите.

Постепено додајте жуманца једно по једно у беланца, кратко мешајући миксером после сваког. Затим додајте брашно и прашак за пециво, умешајте, па додајте какао и поновите поступак.

Узмите калуп или плех, намажите га уљем и поспите брашном. Пребаците смесу у калуп и добро поравнајте. Пеците у загрејаној рерни на 190°C око 15 минута. Када се испече, извадите га из рерне и оставите да се охлади.

Када се охлади, потребно је направити сируп којим ћете прелити бисквит. Сипајте воду и шећер у шерпу и загревајте уз мешање док се шећер не отопи. Одмах прелијте врући сируп преко охлађеног бисквита.

Умутите путер собне температуре и додајте охлађени крем који сте раније направили, део по део, и наставите да мутите. Готов крем распоредите преко бисквита и поравнајте га.

Оперите јагоде, осушите их и исеците по дужини. Поређајте их на крем са пресеченом страном надоле. Направите две кесице црвене глазуре за торте према упутству на паковању. Када глазура почне да се стеже, равномерно је распоредите преко јагода и ставите торту у фрижидер преко ноћи да се добро охлади пре сервирања.

Пријатно!

Држите у новчанику овај лист за срећу и финансијску добит

Преузмите андроид апликацију.