Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Lazanje sa spanaćem

Voda je najglavniji sastojak spanaća. Količina lipida i ugljenih hidrata u spanaću je mala, ali je zato spanać jedno od povrća sa najvećim sadržajem proteina. Mnoge minerale možemo pronaći u spanaću: kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, mangan i fosfor. Od vitamina, spanać sadrži vitamin A. C, E, K, vitamine B kompleksa (B6, B2, B1) i folnu kiselinu (vitamin B9). Takođe, spanać sadrži i Omega 3 masne kiseline.
Foto: Pixabay/RitaE

Odličan je kao dodatak testima, pitama i mesu. Naš današnji izbor je su lazanje sa spanaćem.

Sastojci:
  • 500 grama listova za lazanje
  • 500 grama spanaća
  • 700 grama rikota sira
  • 500 grama mocarele
  • 200 grama gorgonzole
  • 100 grama parmezana
  • 3 jajeta
  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice indijskog oraščića
  • so i biber po ukusu
Priprema:

Za bešamel, kuvati brašno u zagrejanom puteru dok ne pozlatni.

Postepeno dodati mleko, uz redovno mešanje. Kuvati dok se sos blago ne zgusne. Sos treba da bude tečniji nego obično, jer se koristi testo za lazanje koje se ne kuva. Testo će pokupiti tečnost. Ugasiti ringlu i sos začiniti senfom, solju i biberom.

Fino naseckati luk i beli luk i dinstati u maslinovom ulju dok ne omekšaju i postanu providni.

Preliti spanać kipućom vodom da omekša. Ostaviti da se ohladi pod hladnom tekućom vodom i dobro ocediti, gnječeći ga rukama. Sitno iseckati.

Pomešati spanać sa narendanim parmezanom, smrvljenom gorgonzolom i rikotom. Dobro promešati. Dodati prženi luk i beli luk, jaja, muskatni oraščić, so i biber po ukusu, i dobro promešati.

Kašikom izvaditi malo bešamel sosa, na dno pleha. Staviti jedan sloj listova lazanje odgore. Preliti bešamel sosom, poprskati delom smese od spanaća i složiti kriške mocarele. Ponoviti postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju staviti još jedan sloj listova za lazanje, bešamela i mocarele.

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Peći lazanje 40 minuta. Ostaviti da se blago ohlade, iseći ih i servirati.

Spanać je lak za pripremu. Kako da ga izaberete i spremite i sve ostale benefite spanaća pogledajte ovde.

Prijatno!