Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Kurtoš – mađarski novogodišnji kolač

Kurtoš, svi ga obožavaju, potiče iz Mađarske. Verovatno ste ovu sjajnu i ukusnu poslasticu sreli na novogodišnjim bazarima i konzumirali, ali sa ovim savršenim receptom možete ga praviti u bilo koje doba godine.
Već na prvi pogled ova poslastica privlači pažnju jer zaista izgleda savršeno u svim tim bojama i mogućnostima za razna punjenja. Pored sastojaka za pečenje kurtoša, potrebno vam je i nekoliko limenki, koje ćete obmotati alu folijom.
Foto: Pixabay/ Deny_Hell
Sastojci:
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna
  • 50 mililitra mleka
  • 2 jaja
  • 5 kašika šećer
  • 2 kesice vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 120 grama margarina
  • oko 700 grama brašna
  • 1 jaje za premazivanje
Preliv:
  • 300 grama šećera
  • po želji mleveni orasi, cimet, šećer, kokos, čokolada, mrvice kako čokoladne tako i one šećerne šarene
Priprema:

Pomešajte kvasac sa kašičicom šećera, kašičicom brašna i toplog mleka, pa pustite da odstoji nekoliko minuta. Mikserom umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i solju, pa dodajte margarin, narasli kvasac i brašno, pa umesite mazno, srednje tvrdo testo. Pokrijte posudu kesom i ostavite da testo naraste oko 45 minuta. Radnu površinu pospite sa malo brašna, pa premesite testo. Potom oklagijom razvijte koru debljine 5 milimetra, pa je isecite na trake širinom oko 1,5-2 centimetra.

Prazne limenke uvijte alu folijom, pa onda trakice testa motajte oko limenke, tako da se krugovi testa malo preklapaju. Koliko ćete trakica staviti, tj. koliko će vam kolači biti veliki, to je na vama. Trake se obično spajaju bez problema, ali ukoliko je potrebno lagano pritisnite testo da bi se kraj jedne i početak druge trake slepili.

Kad ste završili sa motanjem, četkicom premažite kolače umućenim jajetom i poređajte limenke u odgovarajući pleh, pazeći da se ne dodiruju. Ređajte limenke uspravno, sa otvorom prema gore. Pecite oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

U međuvremenu skuvajte gust sirup od 300 grama šećera i malo vode, tek toliko da se šećer otopi. Sklonite sa vatre čim se šećer otopi i pustite da se malo prohladi. Pečene kurtoše pustite da se ohlade par minuta, pa polako izvucite limenke. Lako se skinu kad su kolači još uvek mlaki. Zatim kolače uvaljajte u topao sirup, pa u preliv po želji. Možete da koristite orahe, lešnike, bademe, vanilin šećer, cimet, rendanu čokoladu, keks raznih vrsta, kokos mlevene napolitanke, čokoladu, mrvice.

Prijatno!

Kako da skinete fleke sa slavskih stolnjaka? Nekoliko efikasnih trikova koji će ukloniti i najupornije mrlje

Preuzmite androidaplikaciju.