Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Колач са маком и чоколадом

За овај колач пре свега морате волети мак и чоколаду, ако на то још волите и сочне колаче који мало личе на кох по текстури, онда је овај колач створен за вас.

Састојци:
Тесто:
  • 2 јаја
  • 100 грама шећера
  • 1 ванилин шећер
  • 100 милилитара млека
  • 50 милилитара уља
  • 80 грама брашна
  • 100 грама млевеног мака
  • 1 равна кашичица прашка за пециво
Сос:
  • 200 милилитара млека
  • 60 грама шећера
  • 1 кашика ароме ваниле
  • 50 грама путера
Ганаш:
  • 250 грама чоколаде
  • 125 милиграма слатке павлаке
  • 50 грама сецканих лешника или бадем листића, није неопходно али лепо иде
  • Џем од боровнице (или било који) за топинг
Припрема:

Миксером добро умутити јаја и шећер и ванилин шећер, смеса треба бити светла и пенаста. Додати млеко и уље, кратко умутити. Брашно, мак и прашак за пециво помешати, додати кроз сито, умешати ручно или на најмањој брзини миксера. Мутити само онолико док се не сједини, не премутити.
Тесто сипати у калуп пречника  обложеним пек папиром и пећи 25-30мин на 180 степени, режим горњи и доњи грејач.
Док се колач пече, направити сос. У шерпицу ставити све састојке. Мешати на средњој температури па када се све истопи и сједини, склонити са рингле. Сос не треба да ври, само да буде топао. Кад се колач испече, добро га избоцкати виљушком или неким штапићем. Сада прелити сос по колачу и оставити да га колач упије (1 сата рецимо).

Колач се још не вади из калупа, тек на крају да сос не би исцурео јер је ипак течан. За сваки случај можете ставити колач у неки дубљи плех ако крене да цури негде.
На крају истопити чоколаду са слатком павлаком. Кад се смеса сјединила, додати лешнике или бадеме и распоредити преко колача. Оставити преко ноћи да се стегне у фрижидеру. Сутрадан скинути калуп и уживати у колачу.

Пријатно!

Šta je makrobiotička ishrana? Osnovna pravila, prednosti i mane

 

Преузмите андроид апликацију.