„Kladdkaka“ на шведском значи лепљиви, блатни колач. Без обзира на непривлачно име, то је сасвим сигурно један од најједноставнијих, најјефтинијих, најбржих и најмеканијих десерта. Све је готово за двадесетак минута, а добије се невероватно укусан колач.
Састојци:
- 4 јајета
- 300 грама шећера
- 2 кесице ванилин шећера
- 200 грама путера
- 300 грама брашна
- 8 кашика какаа
- пола кашичице соли
Припрема:
Укључити рерну на 200 степени. Истопити путер у микроталасној. Миксирати цела јаја са шећером и ванилин шећером, пазити приликом мешања да се не подиже миксер, јер смеса не треба да буде ваздушаста, јаја треба да буду благо стегнута, не превише.
У смесу од јаја додати остале састојке, мутећи најслабијом брзином миксера. Излити у плех обложен пеки-папиром и пећи најдуже 15-20 минута. Уколико делује да колач није печен, слободно га извадити јер се он после стегне и корица се благо сасуши. Сачекати да мало одстоји и служити уз умућени шлаг, сладолед, воћни прелив. Мада је сасвим леп и без икаквих додатака.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.