Kinoa – često opisivana kao „superhrana” ili „superžitarica” je postala veoma popularna među ljudima koji vode računa o svojoj ishrani.
Puna je proteina, dijetalnih vlakana, vitamina grupe B (vitamin B1, B6) i E kao i minerala: gvožđa, bakra, magnezijuma, fosfora i mangana. Ne sadrži gluten i preporučuje se u ishrani za ljude koji su osetljivi na gluten.
Zbog visokog sadržaja proteina kinoa se naziva još i kompletnim proteinom te je vrlo važna za ishranu vegetarijanaca i vegana kao odlična zamena za meso.
Takođe je našla primenu i u ishrani profesionalnih sportista jer je značajna pri izgradnji mišićne mase.
Bogata je esencijalnim mineralima među kojima su mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i seleni vitaminima grupe B, vitaminom E i raznim korisnim antioksidansima.
Kinoa sadrži dosta gvožđa, koje je neophodno za očuvanje ljudskog zdravlja jer je osnovna komponenta hemoglobina.
Zato počastite svoj organizam jednom zdravom salatom od kinoe.
Sastojci:
- 1/2 šolje kinoe
- 1 šolja vode
- 1 paradajz
- 1 šargarepa
- 1 paprika
- 1 šipka celera
- 1 crni luk
- peršun
- 1 kriška feta sira
- 1 kašika maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- so
- biber
Priprema:
Stavite vodu da provri, pa dodajte kinou. Kuvajte na laganoj vatri petnaestak minuta. Sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite da se ohladi i nabubri.
Papriku, crni luk, celer, šargarepu, peršun, paradajz i feta sir sitno iseckajte.
Kad se kinoa ohladi, dodajte joj povrće, sir, so i biber po ukusu, maslinovo ulje i limunov sok i izmešajte, ostavite na hladno do posluženja.
Prijatno!