Ako tražite recept za kiflice koje su meke kao duša,mirisne i jako ukusne a sledećeg dana ne postanu tvrde i ne osuše se kao većina kiflica onda obavezno isprobajte ovaj recept.
Sastojci:
- 2 decilitra mleka
- 1-2 decilitara vode
- 10 grama kvasca
- 1/2 decilitara ulja
- 1 jaje
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 400-450 grama brašna
- 50 grama putera
- 1 žumanace
- džem po izboru
Priprema:
Kvasac i šećer preliti sa mlakom vodom i ostaviti da naraste. Umutiti jaja so ulje pomešati. U smesu i dodati nadošli kvasac i mlako mleko pa izmešati. Brašno sipati postepeno u nekoliko navrata pa zamesiti glatko testo. Ostaviti na toplom mestu da dobro naraste. Nadošlo testo podeliti na 8 delova.
Svaki deo istanjiti na veličine plitkog tanjira i premazati puterom, slagati jednu na na drugu i poslednju ostaviti nenamazanu. Posuti brašnom i ostaviti 10 minuta da se testo odmori.
Sve skupa istanjiti u krug. Debljine oko 0.5 centimetara iseći na 12 delova za veće ili 16 delova. Filovati džemom po želji. Saviti kiflice pritisnuti malo testo oko fila da ne iscuri tokom pečenja. Kiflice staviti u pleh prekrivenim papirom ili podmazati uljem pa poređati.
Premazati umućenim žumancetom. Ostaviti na toplom da još narastu. Rernu zagrejati na 200 stepenipa u toplom rernu staviti pleh i peći fino da porumeni. Možete posuti šećerom u prahu.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.