Sa dolaskom jeseni dolaze i jesenji plodovi. Jedan od ovih plodova je i kesten od kojeg se može napraviti nekoliko različitih jela, a ovoga puta donosimo vam recept za desert od kestena, kesten pire.
Sastojci:
- 1 kilogram kestena
- 0,5 litara mleka
- 1 vanilin šećer
- 20 grama smeđeg šećera
- 25 mililitara ruma
- slatka pavlaka
Priprema:
Kestene prvo kuvajte u vodi oko pola sata, a zatim ih ogulite nakon kuvanja. Najbolje ih je oguliti dok su praktično vruće, pa ih držite poklopljene da bi duže bile tople. Od oljuštenih kestena napravite pire u šerpi, jer će vam biti potrebni za dalje kuvanje. U šerpu sa kesten pireom stavite mleko, šećer i rum i kuvajte dok se sve ne sjedini i kesten pire upije mleko. Neprekidno mešajte, a ako vam se smesa učini pretvrda dodajte još mleka, ako je suviše retka potrebno je da kuva duže. Kada kesteni upiju svu tečnost treba da se napravi dovoljno gusta smesa koju procedite kroz mašinu da biste dobili onaj klasični, prepoznatljivi oblik kesten pirea. Ostavite da se ohladi u frižideru. Ako ne volite kesten pire jer vam nije dovoljno sladak, jednostavno dodajte još šećera u smesu u jednostavnoj pripremi kod kuće. Uz to poslužite kesten pire sa šlagom, koji možete dodati koliko želite.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.