Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Karamel kokice

Nema ko ne voli kokice, posebno ako su tu da dodatno ulepšaju filmsko veče. Pozovite prijatelje i impresionirajte ih ovom ultimativnom slano-slatkom kombinacijom kokica i karamela.
Foto: Pexels/mikhail-nilo
Sastojci:
  • ⅓ šolje kukuruza kokičara
  • ¼ šolje biljnog ulja
Za karamel:
  • 7 kašičica putera
  • 1 šolja braon šećera
  • ½ šolje kukuruznog sirupa
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sode bikarbone
Priprema:

Zagrejte ulje u velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri. Ubacite par zrna kukuruza, pa kad krenu da pucaju sklonite šerpu sa vatre, ubacite ostatak kukuruza kokičara, poklopite šerpu, protresite, i vratite na ringlu. Malo smanjite temperaturu, a sve vreme blago drmajte šerpu kako bi se sve kokice iskokale. Kada zvuk puckanja nestane znači da su gotove, te sklonite šerpu sa šporeta.
U plitkoj šerpici istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer, kukuruzni sirup, i so. Promešajte silikonskom špatulom, i ostavite da se krčka 4 minuta, ali za to vreme nikako više ne mešajte. Sklonite šerpicu sa ringle, ubacite sodu bikarbonu, te promešajte. Karamel će naglo porasti u volumenu, pa ga odmah prelijte preko kokica. Mešajte dok karamel ne obuhvati kokice, ohladi se, i stvrdne.
Rasporedite kokice na dva pleha. Pecite ih 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 110 stepeni, mešajući na svakih 10 minuta.  Izvadite iz rerne, promešate i vratite u rernu. U prvi mah će se karamel opet istopiti, ali to će dodatno i ravnomerno prekriti sve kokice. Tokom daljeg pečenja karamel će se opet stvrdnuti. Pošto karamel-kokice budu gotove, ostavite da se ohlade, a zatim ih razdvojite u komadiće, i poslužite.

Prijatno!

Evo zašto treba da jedete bademe svaki dan

Preuzmite android aplikaciju.