Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Juneći gulaš sa crvenim vinom

Ovaj bogat ukusom juneći gulaš se lako pripema, a obogaćen prilogom od pire krompira ili palentom ima savršen ukus.
Foto: Pixabay/RitaE
Sastojci:
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika putra
  • 1500 grama junetine bez kostiju
  • 1 crni luka
  • 1/2 praziluka-beli deo
  • 2 šargarepe
  • 3 kašike seckanog peršunovog lista
  • 1 češanj belog luka
  • 1 čaša crvenog vina
  • celer
  • 600 grma seckanog paradajza
  • 1 sveža crvena paprika
  • 300 militara vruće vode
  • so
  • biber
  • smeđi  šećer
  • grančica sveže majčine dušice
  • list lovora
Priprema:

Pripremite povrće i meso. U umućenu šerpu ili odgovarajući duboki sud za rernu dodajte ulje i šuter. Dobro zagrejte mešavinu ulja i putera i pržite meso dok ne porumeni, a zatim izvadite meso u činiju i ostavite sa strane. U istoj mešavini ulja i putera na kojoj se pržilo meso propržiti luk i praziluk u koje se dodaju malo soli i šećera, pržiti dok se ne dobije fina braon boja, po potrebi doliti malo vrele vode. Zatim dodajte celer i šargarepu, beli luk i pržite dok ne omekša. U omekšalo povrće dodajte seckani paradajz i malo sveže majčine dušice, sve dobro promešajte i kuvajte 5-7 minuta. Proprženo meso vratite u šerpu, dobro promešajte, zalijte crnim vinom i vodom, kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte začine, dobro promešajte, poklopite šerpu i stavite u zagrejanu rernu da se kuva. Pecite 1 sat. Izvadite gulaš iz rerne i dodajte mu svežu crvenu papriku isečenu na trakice, promešajte i proverite ukus. Vratite posudu u rernu, ne pokrivajte i pecite još 30 minuta ili dok junetina ne postane sočna i meka. Uz ovaj juneći gulaš bogatog ukusa poslužite pire krompir ili palentu, svež domaći hleb i čašu hladnog crnog vina.

Prijatno!

Da li su kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica?

Preuzmite android aplikaciju.