Ovaj bogat ukusom juneći gulaš se lako pripema, a obogaćen prilogom od pire krompira ili palentom ima savršen ukus.
Sastojci:
- 3 kašike ulja
- 1 kašika putra
- 1500 grama junetine bez kostiju
- 1 crni luka
- 1/2 praziluka-beli deo
- 2 šargarepe
- 3 kašike seckanog peršunovog lista
- 1 češanj belog luka
- 1 čaša crvenog vina
- celer
- 600 grma seckanog paradajza
- 1 sveža crvena paprika
- 300 militara vruće vode
- so
- biber
- smeđi šećer
- grančica sveže majčine dušice
- list lovora
Priprema:
Pripremite povrće i meso. U umućenu šerpu ili odgovarajući duboki sud za rernu dodajte ulje i šuter. Dobro zagrejte mešavinu ulja i putera i pržite meso dok ne porumeni, a zatim izvadite meso u činiju i ostavite sa strane. U istoj mešavini ulja i putera na kojoj se pržilo meso propržiti luk i praziluk u koje se dodaju malo soli i šećera, pržiti dok se ne dobije fina braon boja, po potrebi doliti malo vrele vode. Zatim dodajte celer i šargarepu, beli luk i pržite dok ne omekša. U omekšalo povrće dodajte seckani paradajz i malo sveže majčine dušice, sve dobro promešajte i kuvajte 5-7 minuta. Proprženo meso vratite u šerpu, dobro promešajte, zalijte crnim vinom i vodom, kuvajte još 3-4 minuta. Dodajte začine, dobro promešajte, poklopite šerpu i stavite u zagrejanu rernu da se kuva. Pecite 1 sat. Izvadite gulaš iz rerne i dodajte mu svežu crvenu papriku isečenu na trakice, promešajte i proverite ukus. Vratite posudu u rernu, ne pokrivajte i pecite još 30 minuta ili dok junetina ne postane sočna i meka. Uz ovaj juneći gulaš bogatog ukusa poslužite pire krompir ili palentu, svež domaći hleb i čašu hladnog crnog vina.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.