Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Jesenji rolat

Ima li boljeg mirisa od sveže pečenog kolača od jabuka koji je začinjen cimetom i rumom?
Foto: Pixabay/congerdesign
Sastojci:
  • 5 jaja
  • 150 grama običnog brašna
  • 125 grama šećera
  • 100 grama rendane jabuke
  • 5 grama praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • ½ kašičice cimeta
Sastojci za fil:
  • 250 grama jabuka (oljuštene mase) isečenih na kriške
  • 200 grama zaslađene pavlake za šlag
  • 200 grama maskarponea
  • 50 grama šećera
  • 50 grama mlevenih oraha
  • 20 grama putera
  • 2 kašike ruma
  • ½ kašičice cimeta
Priprema:

Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Brašno i prašak za pecivo prosejte i dodajte u smesu i umutite. Jabuke narendajte na sitno rende i umešajte sa cimetom u smesu. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 15 minuta, pa čačkalicom proveriti da li je biskvit pečen. Papir odmah odvojite od keksa, okrenite biskvit tako da strana koja se zalepila za papir pri uvrtanju bude okrenuta nagore. Čvrsto urolajte uz pomoć papira na kome se pekao biskvit i ostavite da se ohladi. Dok se biskvit peče pripremite jabuke za fil. Jabuke ogulite, uklonite koštice i isecite na tanke kriške. U tiganju zagrejte puter, dodajte rum, cimet i šećer i na njega stavite jabuke. Krčkajte ih oko 10 minuta dok ne omekšaju. Ne moraju biti potpuno mekane. Ohladite jabuke. Napravite šlag. Umutite maskarpone i orahe, pa u smesu pažljivo dodajte šlag i sve lagano umešajte u krem. Kada se biskvit ohladi, odmotajte ga i na njega rasporedite jabuke. Stavite kremu preko jabuka. Jabuke će se zalepiti za kremu, što je normalno. Možete se pomoći prstom i „vratiti ih na mesto“. Umotajte rolat i ostavite u frižideru nekoliko sati ili preko noći. Pre serviranja rolat posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Zdrava alternativa gaziranim pićima: Napravite prirodni “kola” sirup

Preuzmite android aplikaciju.