Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Jafa kolač

Da li ste strastveni ljubitelji jafe? Jafa kolač koji će zadovoljiti čula svih istinskih sladokusaca. Po mišljenu mnogih, domaći kolač spremljen na ovaj način bolji je od kupovne jafe.
Foto: Pixabay/cromaconceptovisual
Sastojci:

Za testo 

  • 18 kašika brašna
  • 18 kašika šećera
  • 20 kašika kisele vode
  • 20 kašika ulja
  • prašak za pecivo

Fil:

  • 3 pomorandže (prethodno zamrznute na par sati)
  • džem (po izboru – najbolje od kajsije ili pomorandže)
  • 8 kašika vode
  • 100 grama šećera u prahu

Glazura:

  • 150 grama čokolade
  • 50 grama posnog margarina ili ulja
Priprema:

Od navedenih sastojaka za testo umutite smesu koristeći. Izručite smesu u uljem podmazan pleh i pecite 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Kada je testo pečeno, podelite ga na dva dela. To možete učiniti po sredini, ako želite manju dimenziju kolača ili popreko ako više odgovara veći kolač. Prva polovina testa poslužiće kao prvi sloj, dok ćete drugu izmrviti i pomešati u sastav drugog sloja.

Za fil napravite šerbet tako što ćete prvo prokuvati vodu i šećer dok se ne zgusnu, a zatim u šerbet dodati tri zaleđene narendane pomorandže i izmrvljeni deo testa koji vam je ostao od prvog dela kolača.

Dalja priprema jafa kolača je jednostavna. Prvi sloj namažite džemom po želji, a onda preko ravnomerno rasporedite fil od šerbeta, pomorandži i mrvljenog testa. Za kraj napravite glazuru, istopivši čokoladu i margarin i ostavite kolač barem dva sata u frižideru da se stvrdne.

Prijatno!

Recept dana: Rafaelo kuglice

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake