Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Italijanski slatki hleb

Dobro poznati Panetone, italijanski voćni hleb, koji se obična priprema za Božić. I kod nas ga tokom cele zime možete kupiti u prodavnicama, ali zašto ga ne biste napravili ove godine sami? Divno, slatko, mekano testo prepuno kandiranog voća i suvih grožđica biće prava poslastica za sve ukućane.
Foto: Pixabay/guanabarino
Sastojci:
  • 500 grama brašna
  • 125 grama šećera
  • 40 grama svežeg kvasca
  • 200 mililitara mlakog mleka
  • 1 jaje
  • 4 žumanca
  • 150 grama maslaca ili margarina, otopljenog i ohlađenog
  • malo soli
  • 1 ribana korica limuna
  • 2 vanilin šećera
  • 100 grama kandirane korice narandže
  • 50 grama kandiranih trešanja
  • 170 grama suvog grožđa
  • šećer u prahu, za posipanje hleba
Priprema:

Brašno prosejati u posudu, dodati šećer i u sredinu utisnuti udubljenje. Tu namrviti kvasac, naliti sa 100 mililitara mlakog mleka i izmešati sa malo brašna sa strane i napraviti pred-testo. Prekriti sa još malo brašna sa strane i ostaviti na toplom mestu oko 15 minuta.
Sada dodati ostatak mleka, jaje, žumanca, margarin, so, koricu limuna i narandže i vanilin šećer. Sve dobro izmesiti, i umesiti glatko testo. Ostaviti ga na toplom mestu još 30 minuta.
Pripremiti grožđice, a kandirano voće sitno naseckati, pa sve izmesiti sa testom. Tepsiju sa visokim ivicama okrugle forme  podmazati, a okolo staviti 2 savijene trake od papira za pečenje. U ovako pripremljenu formu staviti testo i ostavite ga na toplom mestu dok se vidno ne uveća.
Ukoliko vam testo pređe ivice forme, odseći ga. Kolač peći na 175 stepeni, oko 60 – 70 minuta. Možete i prekriti alufolijom na sred pečenja. Ohladiti i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

INTERVJU: Deda Mraz je stigao u Novi Sad! (VIDEO)

Preuzmite android aplikaciju.