Pomfrit je mnogima omiljena užina, ali ga jedemo relativno retko jer je veoma masan i sadrži mnogo praznih kalorija. Zato se na internetu stvaraju genijalni recepti za zdravije varijante, a u nastavku vam donosimo jedan koji nas je zaista oduševio. Ovo su štapići palente koji se tako dobro slažu sa vašim omiljenim sosom. Prave se brzo i lako, mekane su iznutra, a kora im je savršeno hrskava, a glavna prednost im je to što u njima možete uživati bez imalo griže savesti.
Sastojci:
- 150 grama palente
- 400 ml vode
- 100 grama parmezana
- 20 grama putera
- so
- maslinovo ulje
- začinsko bilje
Priprema:
Skuvati palentu. U činiju sipajte vodu, dodajte puter i posolite i sačekajte da provri. U ključalu vodu polako dodavati palentu uz stalno mešanje žicom da se ne bi stvorile grudvice. U gotovu palentu dodajte parmezan i po želji začinsko bilje, ruzmarin dobro će se složiti. Vruću palentu sipajte u četvrtastu posudu i ostavite u frižideru ili zamrzivaču nekoliko sati. Kada se palenta potpuno stvrdne, iseći je na štapiće debljine pomfrita. Ređati u pleh obložen papirom za pečenje, premazati maslinovim uljem i peći 15 minuta sa jedne i 15 minuta sa druge strane na 220 stepeni. Poslužite uz omiljeni sos.
Savet:
Lažni pomfrit od palente će takođe ispasti sjajan u fritezi na vrući vazduh. Možete ga poslužiti uz standardne sosove, a ako baš pazite na ishranu, pripremite lagani sos od grčkog jogurta. U grčki jogurt dodajte kap maslinovog ulja, so, biber, sok od pola limuna i začinsko bilje.
Prijatno!
Ova namirnica će vas duže držati sitim, jedite je i kada ste na dijeti!
Preuzmite android aplikaciju.