Ove ćuftice su uobičajeno meze u Holandiji, služe se u barovima uz pivo, uz koje se fantastično idu.
Sastojci:
- 3 kašike putera
- 100 grama crnog luka
- 100 grama pečuraka
- 200 grama mlevene govedine
- 40 grama brašna
- 250 mililitara mleka
- 400 grama krompira
- 2 kašičice muškatnog oraščića
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica belog bibera
- 1/2 kašičice šećera
- 40 grama sira (čedar)
- ulje za prženje
- 2 šolje prezle
- 3 jaja
Za sos:
- 2 kašike majoneza
- 2 kašike čili sosa po vašem izboru
Priprema:
Krompir skuvajte i izgnječite u pire. Rastopite puter u tiganju na srednjoj vatri. Dinstajte seckani luk dok ne postane providan. Dodati sitno iseckane (ili grubo izmešane) pečurke i pržiti ih dok ne porumene. Zatim dodajte mlevenu govedinu i pržite dok ne prestane da bude ružičasta. Dodajte brašno i mešajte dok se smesa ne sjedini. Polako sipajte mleko i nastavite da mešate dok sos ne postane gust i gladak. Dodajte pire krompir, muškatni oraščić, so, biber, šećer i rendani čedar. Dobro promešajte i kuvajte dok se sos ne reducira. Isključite vatru i ostavite na stranu.
Oblikujte kuglice:
Uzmite kašiku smese i oblikujte kuglu. Uvaljajte u prezle, zatim jaja koja ste prethodno umutili viljuškom i na kraju uvaljajte u mrvice. Zagrejte ulje i pržite kuglice u zagrejanom ulju dok ne porumene i ne postanu hrskave. Ocedite ih na rešetki. Poslužite uz majonez i čili sos.
Prijatno!
Gde se opustiti i rashladiti uz dobro premijum i kraft pivo?
Preuzmite android aplikaciju.