Leto je konačno stiglo, a sa njim i visoke temperature koje ponekad nismo sigurni da li smo čekali. Zbog toga su ukusni i istovremeno osvežavajući recepti veoma traženi, a poželjno je i da budu što jednostavniji.
Sastojci:
- 1 srednji luk
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1/2 kašičice soli
- 4 srednje tikvice
- 3 do 4 šolje temeljca od povrća (možete koristiti vodu ako je nemate)
- 1/2 šolje pavlake ili jogurta
- biber
Priprema:
Tikvice isecite na kockice srednje veličine, a luk sitno iseckajte. Zagrejte srednju šerpu na srednje jakoj vatri i dodajte ulje, luk i so. Pržite luk, povremeno mešajući, dok ne postane providan i mekan, oko 5 minuta. Dodajte tikvice na luk i podlijte temeljcem ili vodom. Pojačajte do ključanja, zatim smanjite i kuvajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta. Nakon što su tikvice skuvane, ugasite šporet i možete ga odmah izblendati štapnim blenderom ili ostaviti da se malo prohladi ako želite da budete sigurni da se nećete izgoreti. Prebacite supu u činiju ili posudu koja se može zatvoriti, poklopite i ostavite u frižideru najmanje jedan sat. Ukrasite po želji sa još kajmaka ili jogurta i svežim bosiljkom, rukolom i tostiranim kockicama hleba ili feta sirom.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.