Po tradicionalnoj recepturi pravi se od krompira oblikovanog u loptice koje su punjene šljivama i uvaljane u prženu prezlu sa šećerom. Vremenom, recept za ovu poslasticu poprimio je različite varijacije. Testo se uglavnom i dalje pravi od krompira, mada može i od griza, a šljive često zamenjuju kajsije, višnje, čokoladni krem i slično. Međutim, knedle sa šljivama su ipak neprikosnovene.
Sastojci:
- 1 kilogram krompira
- 2 kašike ulja
- 1 šolja vode
- 1 jaje
- 200 gr brašna
- prstohvat soli
- šljive po potrebi (1 veća ili 2 manje)
- šećer u kocki
- prezla
- cimet, prema ukusu
Priprema:
Obarite krompir i ocedite. Zatim sve sastojke staviti u činiju i rukom umesiti kako biste dobili masu srednje tvrdoće. Ukoliko je testo tvrdo, dodati još vode, a ako je previše mekano dodati još brašna. Kašikom vaditi testo, formirati loptice u koje ćete staviti šljivu i kockicu šećera. U dubljoj šerpi, u kipućoj vodi, u koju ste dodali dve kašike ulja, kuvati knedle. Kada isplivaju na površinu, gotove su. Rešetkastom kašikom ih vaditi i uvaljati u proprženu prezlu u koju ste dodali šećer i cimet.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.