Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Домаћа пица

Не купујте подлогу за пицу, имамо супер рецепт! Надев је ствар ваше креације
Фото: Pixabay/MatteoPhotoPro2020

Рецепата за пицу данас има колико и људи на свету.

Свако може да припреми ову италијанску делицију, само треба својој машти да придружи оно што има у фрижидеру.

Да, јесте пореклом из Италије, али она је данас јело читавог света, омиљена на свим меридијанима, па и код нас.

Она је друштвено јело јер окупља људе који воле да деле пицу.

Неко воли тзв. уличарку, на парче, а неко оригиналну пицу коју спрема пица-мајстор.

Али сви воле и ону која настаје у њихом дому.

Ово тесто је одлично, надев бирајте по жељи.

За једну пицу пречника 32 центиметра потребно вам је око 280 грама теста, па ову меру можете да припремите и да правите пицу и две-три вечери.

Прво и основно правило за надев: на пицу никада не стављајте кечап.

Састојци за тесто

1 кг брашна (најбоље меко брашно тип 00)
1 кесица прашка за пециво
400 мл јогурта
200 мл млека
3 јајета
3 кашике уља
1 кашичица соли
1 кашичица шећера

За надев:

250 мл парадајз-пелата
400 г качкаваља (гауда или моцарела, или комбиновано)
250 г печурака
250 г шунке (било ког деликатеса)
1 главица црвеног лука
1 црвена паприка
1 свеж парадајз
100 г црних маслина
гранчица рузмарина
оригано

Припрема

1. У чинији помешаје све састојке за тесто.

2. Када се састојци сједине, извадите тесто из чиније и месите га док не постане компактно.

3. Вратите тесто у чинију, покријте га крпом и оставите у фрижидеру три сата.

4. Од целокупног теста издвојите комад пречника 5‒7 цм (за породичну величину) и развијте га оклагијом.

5. Качкаваљ изрендајте, а печурке исецкајте.

6. На развучено тесто ставите пелат, качкаваљ и остале састојке.

7. Ставите кору у плех, а затим у загрејану рерну на 200 степени и пеците док тесто не порумени (око седам минута, зависно од јачине рерне).

Савет плус: Од овог теста можете да спремате и слане кифлице са сиром или слатке са еурокремом за доручак.

Пријатно!