Domaća karamela tako ide uz razne poslastice, palačinke, sladoled – ali i na kašičicu, a za pripremu su potrebna samo tri sastojka.
Sastojci:
- 200 g šećera
- 60 g putera na sobnoj temperaturi
- 120 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo karamelizirajte šećer. Stavite šećer u veliki lonac sa debelim dnom na srednjoj vatri. Budite strpljivi. Nakon nekog vremena videćete male kristale, a zatim neprestano mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori. Skloniti sa vatre i dodati puter i sve dobro izmešati. Dodajte kremu i nastavite da miksate dok ne dobijete kompaktnu smesu sličnu tečnom zlatu. Ostavite da se potpuno ohladi i stavite u teglu.
Savet:
Za još bolji ukus dodajte prstohvat soli.
Ovako pripremljena karamela se može dodati raznim poslasticama, na primer kolačima sa sirom, preliti preko kolača od jabuka ili savijače od jabuka, a odličan je i kao preliv za palačinke meke duše.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.