Granola u kombinaciji sa kefirom ili jogurtom je odličan obrok za početak dana jer sa ovom porcijom žitarica pokrivate skoro 1/3 dnevnog unosa vlakana, a znamo da crevna flora voli raznovrsnost i vlakna.
Sastojci:
- 220 grama ovsenih pahuljica
- 40 grama listova kokosa
- 140 grama badema
- 35 grama lanenih semenki
- 35 grama semenki suncokreta
- 35 grama semenki bundeve
- 35 grama semenki susama
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica oraha
- 1 kašičica ekstrakta prirodne vanile
- 2 kašike paste od urme
- 4 kašičice đumbira u prahu
- 50 grama goji bobica (ili suvog grožđa)
- 90 grama sitno seckanih suvih smokava
- 110 grama sitno seckanih suvih kajsija
Priprema:
Zagrejte rernu na 150 stepeni. U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, kokos, bademe i semenke. U maloj posudi pomešajte maslinovo ulje, cimet, đumbir, muškatni oraščić, ekstrakt vanile i pastu od urme. Dobro promešajte i dodajte suvim sastojcima. U pleh stavite papir za pečenje. Stavite smesu i pecite 10 minuta ili dok ne porumeni. Obratite pažnju na snagu pećnice. Povremeno mešajte. Izvadite iz rerne i dodajte goji bobice, seckane suve smokve i kajsije. Uverite se da se sve dobro ohladi pre nego što odložite u teglu ili kutiju.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.