Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Dezert od mleka koji se ne peče

Mlečni desert je jedan od onih kolača bez pečenja. Za pripremu je potrebno samo 25 minuta. Blagog je ukusa, pa se preporučuje da ga dopunite rendanom čokoladom.
Foto: Pixabay/ analogicus
Sastojci:
  • 10 komada keksa sa puterom
  • 520 mililitara mleka
  • 180 grama šećera
  • jedan vanilin šećer
  • pet žumanaca
  • 18 listova želatina ili 30 grama mlevenog želatina
  • hladna voda za želatin
  • 450 grama grčkog jogurta ili pavlake
Za dekoraciju:
  • rendana čokolada
Priprema:

U činiju sa žumancima dodajte šećer i vanilin šećer. Sve mutite  dok smesa ne postane penasta. Sipajte smešu u šerpu i sipajte mleko. Nakon toga potrebno je zagrevati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok ne provri. Kada provri skloniti sa vatre. Listove želatina potopite u vodu i ostavite da nabubri prema uputstvu na pakovanju. Kada nabubri, izvadite iz vode, malo ocedite i dodajte u smesu sa mlekom i žumancima. Mešajte dok se želatin ne rastvori, a zatim ostavite da se smeša ohladi na sobnu temperaturu. Na kraju dodati grčki jogurt ili pavlaku i sve dobro izmešati. Smesu sipajte u pleh ili kalup obložen papirom i odozgo rasporedite biskvit. Tortu je potrebno hladiti najmanje četiri sata, a najbolje je ostaviti u frižideru preko noći. Ohlađeni kolač izvaditi iz kalupa i pažljivo odvojiti papir za pečenje. Odozgo ukrasite rendanom čokoladom.

Prijatno!

Užina koju treba da jedemo češće

Preuzmite android aplikaciju.