Фантастична шпанска посластица која се одомаћила и на нашим трпезама. Ко их је донео у Шпанију? Никада није до краја дефинисано. Једни кажу да су их Португалци донели из Кине, а други кажу да су их пастири осмислили као замену за хлеб. Која год да је истина ћуроси се веома лако праве, укусни су и можете их јести као десерт или уз шољицу чаја или кафе.
Састојци:
- 250 милилитара воде
- 100 грама путера
- 1 кашика шећера
- 1 ванилин шећер
- 150 грама брашна
- 2 прстохвата соли
- 3 јаја
- уље за пржење
- цимет
- шећер у праху
Припрема:
У посуду сипати воду, путер, шећер, со, и мешати све док не прокључа. Смесу склонити са шпорета и полако додавати брашно уз стално мешање. Мешајте варјачом док се не разбију грудвице брашна, смеса уједначи и не почне да се одваја од посуде. Када се смеса мало охлади, додати јаја, једно по једно. Затим ставите тесто у стаклену посуду, прекријте провидном фолијом, па у фрижидер на сат времена. Узмемо шприц за колаче (ћуроси подсећају на танке дугачке тулумбе), правите штапиће и директно их стављајте да се прже у врелом уљу. Кад постану жути, извадимо их и слажемо на папирни убрус, како би се упио вишак масноће. Ћуросе поспите шећером у праху, ванилин-шећером или у посебну стаклену чинију сипајте отопљену чоколаду за умакање.
Пријатно!
Преузмите андроид апликацију.