Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Ćufte sa rikota sirom

Ćufte sa rikota sirom su ukusna i sočna verzija „običnih“ ćufti.
Foto: Pixabay/Holgi

Rikota im daje kremastu i delikatnu teksturu, čineći ih lakšim od klasičnih „ćufti“, a ukus im je odličan. Možete ih napraviti sa mlevenom ćuretinom, govedinom, svinjetinom ili kombinacijom mesa po izboru.

Ćufte sa rikotom se peku u rerni, a zatim ugase u fini gusti paradajz sos. Takođe možete da koristite sos iz prodavnice i uštedite dvadesetak minuta. Poslužite ćufte sa rikotom sa bilo kojim prilogom koji volite – samo zelenom salatom, krompirom i testeninom. Količina sastojaka u ovom receptu dovoljna je za 4 izdašne porcije.

Sastojci:
  • 450 g ćurećeg ili junećeg mlevenog mesa
  • 125 g rikota sira
  • 60 g parmezana
  • 30 g panko mrvica
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice mešavine italijanskih ili mediteranskih začina
  • maslinovo ulje, za podmazivanje pleha
  • 800 ml gotovog paradajz sosa (može i kupiti)
  • 15 g prezle
  • 30 g parmezana
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 1 kašičica peršuna, sitno iseckanog
Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešati sve sastojke za ćufte i formirati oko 20 malih ćufti. Posudu za pečenje namažite maslinovim uljem i poređajte ćufte. Pecite 20-25 minuta u sredini rerne. Pažljivo odvojite knedle od lista ako su zagorele. Ne isključujte pećnicu. Gotov paradajz sos sipajte u posudu za rernu sa ćuftama i dobro promešajte. Pomešajte panko mrvice, parmezan, 2 kašičice maslinovog ulja i peršun u maloj činiji. Pripremljenom smesom pospite ćufte u sosu. Vratite posudu u rernu na 5-7 minuta. Uključite ventilator i pecite još 2-3 minuta dok mrvice ne postanu hrskave. Poslužite toplo i uživajte.

Prijatno!

Koja vrsta fizičke aktivnosti može da podmladi mozak za čak 4 godine: Da li moramo da vežbamo svakog dana?

Preuzmite android aplikaciju.