Ljubitelji čokolade će obožavati ovaj recept za kolač, veoma je sočan i mekan. Da biste ga napravili, ne morate imati mnogo poslastičarskog znanja, niti bilo kakve posebne sastojke. Za celu pripremu biće vam potrebno oko 45 minuta.
Sastojci:
- 350 grama šećera
- 240 grama brašna
- 240 mililitra vode
- 125 mililitra biljnog ulja
- 125 mililitra mlaćenice
- 115 grama putera
- 100 grama crne čokolade
- 3 jaja
- 3 kašike nezaslađenog kakao praha
- 1,5 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
Sastojci za glazuru:
- 400 grama šećera u prahu
- 115 grama putera
- 100 mililitra mlaćenice
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer u velikoj posudi i ostavite na stranu. U posebnoj posudi umutite jaja i pomešajte sa mlaćenikom i ekstraktom vanile. Ostavi na stranu. U posebnom loncu otopite puter i čokoladu. U smešu dodajte vodu i ulje. Otopljenu čokoladu pomešati sa brašnom i sve pomešati sa mešavinom jaja i mlaćenice. Dobijenu smesu prebacite u prethodno podmazan pleh za torte. Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 35 do 40 minuta. Proverite čačkalicom da li je kolač pečen pre nego što ga izvadite iz rerne. Ostavite da se kolač potpuno ohladi pre nego što ga namažete glazurom od šećera u prahu, mlaćenice, ekstrakta vanile, kakao praha i rastopljenog putera. Isecite kolač na kockice i poslužite.
Prijatno!
Trik pomoću kojeg možete ustanoviti da li su jaja zaista sveža
Preuzmite android aplikaciju.