Početna > Život i stil
Život i stil

Recept dana: Božićne zvezdice sa belom čokoladom

Ovi božićni kolačići su zaista zahvalni jer su em dekorativni, em ukusni i mogu dugo stajati pa ćete imati šta grickati tokom praznika.
Foto: Pixabay/LUM3N
Sastojci:
  • 175 grama margarina (ili putera)
  • prstohvat soli
  • 75 grama šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 50 grama pečenih mlevenih lešnika
  • 50 grama pečenih mlevenih badema
  • 1 kašika cimeta
  • 275 grama mekog brašna
Za glazuru:
  • 150 grama bele čokolade
  • 1 kašika ulja
Priprema:

U plastičnu vanglu stavite margarin sobne temperature, so, šećer u prahu, vanilin šećer i jaje pa viljuškom sve dobro izmešajte da se sjedini.

Dodajte mlevene lešnike i bademe, cimet i brašno pa još jednom promešajte viljuškom da dobijete mrvičastu smesu, a potom rukom umesite fino glatko testo koje se ne lepi. Ako je potrebno, dodajte još malkice brašna (maksimalno do 300 g, u slučaju da je jaje bilo veće), ali ne preterujte sa brašnom da keksići ne bi bili tvrdi. Testo formirajte u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Ohlađeno testo izvadite iz frižidera, dobro pobrašnite radnu površinu pa oklagijom razvijte testo. Uzmite modlicu u obliku zvezde (ili po želji) pa vadite keksiće i slažite ih na veliki pleh od rerne obložen pek papirom. Ostatke testa ponovo umesite i ponovite postupak. Keksiće pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 15-20 minuta. Belu čokoladu izlomite na kockice pa otopite na pari sa uljem (ili u mikrotalasnoj). Neka se malo prohladi pa stavljajte na svaki ohlađeni keks po kašičicu glazure i rasporedite. Po želji pospite šarenim mrvicama. Cimet zvezdice stavite na kratko u frižider da se glazura stegne a potom ih možete složiti u limenu kutiju.

Prijatno!

Kako su figura i balet Krcka Oraščića postali Božićni klasici

Preuzmite android aplikaciju.