Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Рецепт дана: Босански лонац

Босански лонац почиње своју причу још у средњем веку, када се припремао као уобичајено радничко јело, првенствено за рударе. Пре рада радници су припремили лонац и стављали га на огњиште да се лагано крчка. По завршетку посла би се окупили и заједно јели. Босански лонац је временом постао део традиције, па је и данас омиљено вариво многих домаћинстава, не само у Босни и Херцеговини, већ и у целом региону.
Фото: Pixabay/congerdesign
Састојци:
  • 700 грама говеђег врата без костију
  • 600 грама свежег купуса
  • 350 грама кромпира
  • 150 грама црвеног лука
  • 150 грама шаргарепе
  • 100 грама парадајза
  • 100 грама грашка
  • 100 грама бораније
  • 100 грама паприке
  • 20 грама белог лука
  • 1 кашичица алеве
  • паприке
  • вегета
  • бибер
  • со
  • уље
Припрема:

Месо исећи на коцкице. Очистите главицу купуса и исеците је на веће комаде. Огулите кромпир и исеците га на четвртине. Очистите и ситно исецкајте црвени лук. Шаргарепу очистити и исећи на дебље колутове. Парадајз ољуштите и исеците на веће комаде. Паприке очистите од семенки и исеците на крупније коцкице. Очистите и ситно исецкајте бели лук. Ставите једну кашику уља у велики лонац. Прво распоредите црвени и бели лук. Месо распоредите преко лука, посолите и побиберите. Преко меса распоредите купус, поспите сољу. Ставите кромпир на купус, посолите. По кромпиру поређајте шаргарепу, грашак и боранију, посолите. На крају поређајте паприке и парадајз. Сада све посолите и побиберите, па додајте вегету и кашичицу алеве паприке. Сипајте 100 милилитара воде и поклопите посуду. Кувајте на лаганој температури око два сата, без мешања. Додајте 200 милилитара вреле воде сваких 30 минута, а затим протресите посуду напред-назад. На крају сипајте 600 милилитара вреле воде, протресите шерпу. И све заједно оставите да се кува још десетак минута.

Пријатно!

Za šta je sve savršen avokado

Преузмите андроид апликацију.