Ovo je odličan recept kada imate previše zrelih banana.
Sastojci:
- 120 grama brašna
- 65 grama nezaslađenog kakao praha
- 1 kašičica sode bikarbone
- pola kašičice soli
- 120 grama šolje rastopljenog putera
- 160 grama smeđeg šećera
- 3 velike zrele banane
- 2 velika jaja na sobnoj temperaturi
- 120 grama pavlake na sobnoj temperaturi
- 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
- 200 grama komadića čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za hleb uljem ili ga obložite papirom za pečenje, a dok se rerna zagreva, u činiju srednje veličine prosijte brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i so. Promešati i ostaviti na stranu. U maloj činiji izgnječite tri zrele banane, au srednjoj činiji pomešajte rastopljeni puter i smeđi šećer dok se ne formira gusta pasta. Dodajte pasirane banane, pavlaku i vaniliju. Mešajte dok se ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro promešajte, pa dodajte sve suve sastojke i nastavite da miksate dok se sve ne sjedini. Testo će biti malo grudasto zbog banana, ali to je sasvim u redu. Na kraju dodajte komadiće čokolade (malo sačuvajte za vrh) i sipajte testo u kalup za hleb. Napunite posudu do tri četvrtine visine kalupa, a ako imate viška testa, možete ga staviti u kalup za mafine. Pospite dodatne komadiće čokolade na vrh testa. Hleb od banane pecite 50 do 60 minuta, a testo možete proveriti čačkalicom – da je hleb gotov znaćete kada umetnuta čačkalica izađe čista. Ostavite hleb od banane da odstoji u tiganju deset minuta, a zatim ga prebacite na rešetku za hlađenje. Ostavite da se potpuno ohladi pre serviranja. Čuvajte ga pokriveno na sobnoj temperaturi do pet dana.
Prijatno!
Preuzmite android aplikaciju.