Почетна > Спорт > Кошарка

Кошарка Нови Сад

Ребрача: КЛС треба да буде развојна лига, Војводина је пример да је могуће

Председник КК Војводина, Жељко Ребрача у разговору за „Basketball sphere“ разговарао је о стању у Кошаркашкој лиги Србије, репрезентацији Србије, али и успесима Војводине у протеклој сезони.
Фото: Војводина уживо

Доласком Ребраче на чело клуба постављен је петогодишњи план, у којем би се постепено правили све већи и већи кораци. У првој години циљ је финансијска стабилизација и отплата дугова. У другој сезони идеја је да се нападне АБА 2 лига, а на крају циклуса од пет година и најквалитетније регионално такмичење.

,,Крајњи циљ је АБА лига. То треба да јуримо. Оно што смо зацртали за прву годину, то смо и испоштовали, на некин начин и превазишли. Доста смо стабилизовали финансијски део, пошто је 70 одсто дуга враћено. Остало је још нешто мало да се ту среди. Много је урађено. Град је много помогао, иницијално Милош Вучевић, док је био градоначелник. Имамо огромну подршку и од људи около, које морам да споменем.

Дали су максимум. То су Бојан Терзин, ‘Галенс’, ‘Техноунион’, као и члан Градског већа за спорт Огњен Цвјетићанин. Без њих ништа не би било урађено. Препознали су спортске циљеве које смо поставили и идемо правим путем. Није лагано са дугом који смо затекли.”

Ребрача истиче да је је ниво домаће лиге све већи, али да то није довољно, ако се узме у обзир да тај шампионат треба да буде подлога за успехе националне селекције у будућности.

,,Ове године КЛС је много јача. У поређењу са АБА 2, можда и квалитетнија. КЛС треба да буде и развојна лига. Упорно понављам да су Шпанци од нас преузели модел рада са младима и много уложили у то. Освојили су све у млађим категоријама. Не можемо да живимо од старе славе. То треба да заборавимо. Морамо да створимо развојну базу.

Имамо проблем са репрезентацијом, са младим играчима. Нема их на видику, тих врхунских. Не ради се на нивоу на којем се раније радило. Волео бих да се ФМП, Мега и Борац ‘спусте’ у КЛС. То би била невиђено јака лига. Да се и пропише да одређени број младих мора да игра у тој лиги.”

Решење за превазилажење тих потешкоћа Ребрача има. Према његовим речима, то се види у начину на који је организована Војводина.

,,Треба да се забијемо у салу и да радимо, да формирамо и младе тренере. Промене не могу да се десе преко ноћи. У Војводини смо покренули одређене програме. Желимо да дамо пример да нешто може да се уради у том правцу. Имамо један од четири најмања буџета у лиги, па смо у врху табеле. То значи да се може, када се постави систем. База мора да се направи, она је у Војводини огромна”, закључио је славни центар.

Panter: Pokušaćemo da odbranimo domaći teren

Преузмите андроид апликацију.