Почетна > Бизнис
Бизнис

Реални раст БДП за прво тромесечје ревидиран навише, са 0,7 на 0,9 одсто

Бруто домаћи производ Србије је у другом тромесечју 2023. остварио међугодишњи реални раст од 1,7 одсто, што је у складу са флеш оценом, а реални раст БДП за прво тромесечје 2023. је ревидиран навише – са 0,7 одсто на 0,9 одсто међугодишње, објавила је Народна банка Србије.
Фото: Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Индустријска производња је у јулу, према подацима Републичког завода за статистику, забележила међугодишњи раст од 2,7 одсто, вођен растом у секторима енергетике (12,6 одсто међугодишње) и прерађивачке индустрије (1,0 одсто међугодишње), док је у сектору рударства остварен благи пад од 0,5 одсто међугодишње.

У оквиру прерађивачке индустрије, раст активности је забележен у 13 од 24 гране, при чему је највећи допринос расту активности потекао од производње основних метала, фармацеутских производа и рачунара и електронских производа.

Посматрано у периоду јануар-јул 2023, индустријска производња је остварила међугодишњи раст од 1,9 одсто, вођен растом сектора енергетике (16,3 одсто међугодишње), док су у секторима рударства и прерађивачке индустрије забележена блага смањења активности од 0,5 одсто међугодишње и 0,7 одсто међугодишње.

У оквиру услужних сектора настављен је реални пад промет у трговини на мало, који је у јулу износио 3,2 одсто међугодишње.

У периоду јануар-јул, промет у трговини на мало је реално био нижи за 4,7 одсто међугодишње.

Укупан број долазака туриста у јулу био је виши за 9,7 одсто, а укупан број ноћења туриста за 6,8 одсто међугодишње.

Од почетка године закључно с јулом, међугодишње посматрано, укупан број долазака туриста био је виши за 13,1 одсто, а број ноћења туриста за 9,8 одсто.

Када је реч о спољнотрговинским кретањима, робни извоз у еврима је у јулу порастао за 0,6 одсто међугодишње, а робни увоз је смањен за 6,7 одсто међугодишње.

У оквиру робног извоза, настављен је раст извоза прерађивачке индустрије и струје, док је на смањење робног увоза највише утицао нижи увоз енергената, пре свега услед њихове ниже цене.

Према Анкети о радној снази, стопа незапослености се у другом тромесечју 2023. вратила на једноцифрен ниво и износила је 9,6 одсто, што је за 0,5 процентних поена мање него у првом тромесечју ове године.

Стопа запослености је у другом тромесечју износила 50,4 одсто, што је за 0,8 процентних поена више него у првом тромесечју ове године.

Komapnija Tesla predstavila novu verziju automobila Model 3 na kineskom tržištu

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке