На подручју деловања РЦ Врбас, јабуке се налазе у фази сазревања и бербе плодова (ББЦХ 81-85).
Визуелним прегледом плодова јабуке који су оштећени од птица, инсеката, уочено је присуство симптома трулежи плода јабучастог воћа, Monilinia fructigena.
Овај патоген напада јабуку, крушку, брескву, нектарину, шљиву, трешњу, кајсију, шљиву.
Плодови могу бити инфицирани од заметања до пуне зрелости, како у засаду, тако и у складишту.
Млади плодови могу бити заражени преко осушених прашника, који се на њима дуже задржавају, а зараза може да се оствари кроз повреде од исхране инсеката, механичка оштећења и сл. Симптоми су у почетку у виду мањих, округлих, мрких пега.
Кроз пукотине на покожици плода образују се репродуктивни органи гљиве у виду концентричних кругова, а за неколико дана, мрка трулеж потпуно захвата плодове. Мрке пеге су у почетку глатке, али брзо у оквиру пега долази до спорулације паразита. Нападнути плодови, губе тургор, суше се и мумифицирају.
Мицелија гљиве у потпуности прожима ткиво плода, претварајући плодове у „мумије“.
Највеће штете настају ако до заразе већ формираних плодова дође непосредно пред бербу. За разлику од других врста рода Монилиниа, мицелија овог патогена може изазвати латентне инфекције, тј. симптоми обољења се појављују тек кад временски услови и степен зрелости плодова не постану повољни за појаву обољења.
Превентивне мере за спречавање ширења патогена после бербе су:
– Складиште и простор на улазу треба очистити од свих трулих остатака плодова, јер на њима патоген опстаје, треба опрати и дезинфековати складиште и амбалажу
– Приликом бербе пазити да међу убраним плодовима нема нагњечених и оштећених плодова
– Возила за превоз треба да су чиста, без остатака воћа
– Плодове треба што пре охладити и допремити до места складиштења
– Утовар обавити у што краћем року
– Контролисати температуру у хладњачама.
RC Sremska Mitrovica: Prisustvo stenica u zasadima tokom vegetacije
Преузмите андроид апликацију.