Почетна > Србија
Србија

РЦ Ужице: Рђа малине

На подручју рада РЦ Ужице засади малине се налазе у фази развоја од : цветови се смежуравају, већина круница опала до, развој плода, плодница избачена из цветне ложе у облику завоја (BBCH 67-71).
Фото: WikimediaCommons/User:Fir0002

Визуелним прегледом засада малина сорте Виламет, локалитет Стапари, уочено је присуство симптома рђе малине (Phragmidium rubi-idei) на 3-4 посто биљака. На листовима се региструју жућкасто-наранџасте пеге сачињене од плодоносних тела гљиве. У основи изданака, на делу стабла изнад земље виде се наранџасте тачкице. При јачем нападу, крајем лета заражено лишће опада, а ластари се суше. Овакви ластари слабије здрвењавају, па су подложнији измрзавању током зиме.

Рђа малине цео животни циклус проводи на малини. Презимљава у облику телеутоспора у опалом клишћу или рак раницама на изданцима малине. У пролеће се формирају базидиоспоре које врше инфекцију на листовима. Прохладно и кишовито време погодује развоју овог патогена.
Превентивне мере заштите су: гајење толерантних сорти, оптимална густина склопа, сакупљање и спаљивање заражених делова биљака. Хемијске мере подразумевају примену препарата на бази бакра у периоду мировања и фунгицидни третмани у току вегетације.

Обзиром на тренутно низак интензитет напада, хемијске мере заштите се не препоручују, а РЦ Ужице наставља са праћењем овог патогена.

RC Loznica: Polaganje jaja kukuruznog plamenca

 

Преузмите андроид апликацију.