Почетна > Србија
Србија

РЦ Сремска Митровица: Бактериозе из рода Pseudomonas на коштичавом и јабучастом воћу

Pseudomonas syringe pv. syringe је бактерија проузроковач рак-рана и бактериозног изумирања воћа. Ова бактерија је полифаг, што значи да је патоген великог броја гајених дрвенастих биљака.
Фото: Unsplash/Elena Mozhvilo

Симптоми које проузрокује тај патоген јављају се на свим биљним деловима у виду увенућа, сушења листа, појаве некротичних површина и пуцање коре на гранчицама, гранама и деблу. Развојем болести, ране се међусобно спајају и доводе до изумирања читавих стабала.

Овај патоген се најчешће прености приликом резидбе, те би се са циљем заштите воћа требало дезинфиковати алат, као и ране настале након одстрањивања делова воћака. Такође, инфекција овим патогеном може да се оствари и преко цветова или повреда које могу бити од инсеката, града или других механичких фактора.

Псеудомонас сyринге пв. сyринге је веома активан и на температурама око 0°С, зато је резидбу боље извести у периоду пред почетак вегетације него у новембру и децембру, јер су биљке додатно осетљиве на ниским температурама. Веома често су присутне здружене инфекције са различитим патогенима, а нарочито са гљивом проузроковачем рак рана и сушења воћака (Cytospora cincta).

Кајсија је воћна врста која је веома осетљива на инфекције овим патогеном нарочито у периоду цветања. Након заразе оучава се нагло свенуће читавих грана услед опструкције камбијума тј. протока воде и хранивих материја. На попречном пресеку грана оучавају се некротичне површине. Слични симптоми заразе присутни су и код осталих коштичавих воћних врста (шљива, трешња, бресква).

На крушкама су симптоми заразе изражени на цветовима у виду палежи. Бактерија продире кроз пупољак и долази до гранчице не ширећи се даље кроз гране, што је и основна разлика између Pseudomonas syringe pv. syringe и Erwinia amylowora код које се патоген шири дубље у ткиво гранчица и грана.

На гранама се услед присуства патогена Псеудомонас сyринге пв. сyринге јављају промене у виду пуцања коре и долази до стварања некротичних површина које се временом спајају и доводе до пропадања читавих стабала. На јабукама су присутни симптоми заразе у виду рак рана, док симптом у виду палежи цвета до сада није уочен.

Мере које се предузимају у циљу спречавања ширења проузроковача рак-рана и бактериозног изумирања воћа су комбинација хемијских (третман препаратима на бази бакра), механичких (уклањање заражених биљних делова) и помотехничких мера (садња здравог биљног материјала, квалитетна резидба, дезинфекција места пресека, оптимално ђубрење).

Zdravstveno stanje ozimih pšenica

 

Преузмите андроид апликацију.