Почетна > Србија
Србија

РЦ Рума: Здравствено стање озиме пшенице и јечма

На терену РЦ Рума усеви озимих стрних жита се зависно од рокова сетве и примењене агротехнике налазе у у различитим фазама бокорења: од 1 до 5 стабала видљиво (21-25 BBCH).
Фото: Pixabay/kirahoffmann

Као последица повољних временских услова у протеклом периоду, региструје се повећање броја биљака са симптомима болести, првенствено у усевима густог склопа.

Визуелним прегледом усева пшенице регистровано је присуство симптома сиве пегавости листа пшенице (Septoria tritici) на 5 до 30% биљака.

У усевима јечма регистровано је присуство симптома мрежасте пегавости листа јечма (Pyrenophora teres) на 10 до 34% биљака, сочивасте пегавости листа јечма (Рхyнцхоспориум сецалис) на 3 до 6% биљака и пепелнице жита (Erysiphe graminis) на 0 до 5% биљака.

Приликом прегледа није регистровано присуство инсеката (лисних ваши и цикада), док се на појединим парцелама региструје присуство активних рупа од глодара, али испод прага штетности. Уколико се региструје преко 10 активних рупа по хектару препоручује се примена родентицида (готови мамци на бази а.м. цинк-фосфида). Приликом примене мамака неопходно је затрпати рупе како не би дошло до тровања дивљачи.

РЦ Рума наставља са праћењем здравственог стања у усевима озимих стрних жита.

RC Senta: Zdravstveno stanje ozimih strnih žita

 

Преузмите андроид апликацију.