Почетна > Србија
Србија

РЦ Рума: Вирус мозаика јабуке

На подручју деловања РЦ Рума засади јабуке се налазе у различитим фазама обезбојавања и опадања лишћа. У појединим засадима, на сорти Златни Делишес, уочени су симптоми који указују на присуство вируса мозаика јабуке (Apple mosaic virus-ApMV).
Фото: Wikimediacommons/Juan de Vojníkov

Вирус мозаика јабуке има широк круг домаћина (65 биљних врста из 19 фамилија) од којих су најзначајније биљке из фамилије ружа (Rosaceae): јабука, шљива, бресква, трешња, вишња, малина, ружа и бројне друге гајене и дивље биљке.

Ово је један од најраспрострањенијих вируса јабуке. Изазива штете код осетљивог сортимента (Златни Делишес, Јонатан, Грени смит) у виду смањеног пораста изданака, негативног утицаја на оплођење и величину плода, смањеног садржаја аскорбинске киселине у плоду и смањеног приноса по стаблу. Пораст може бити смањен и до 50%, а принос за 30-50%.

Симптоми се манифестују на листовима.

У пролеће се на младим листовима јављају светложуте до крем јасно оивичене зоне неправилног облика. Те зоне могу бити у виду малих пега, флека, цртица или трака дуж главних нерава, мрежавости или линијског мозаика на нерватури лишћа, које касније могу да се прошире на целу лиску. Са напредовањем болести и услед изложености сунцу хлоротичне зоне некротирају, а јако заражено лишће опада пре времена.

Код осетљивих сорти симптоми се могу јавити по читавој крошњи, док се код мање осетљивих сорти симптоми уочавају ограничено на појединачним лискама. Код неких сорти инфекције овим вирусом могу бити и асимптоматске. Понекад је потребно да прођу и до две године да би дошло до појаве симптома. На плодовима нема видљивих промена, осим код неких изразито осетљивих сорти као што је Lord Lambourne (црвенкасте флеке).

Симптоми се могу јавити у слабијем или јачем интезитету зависно од вирулентности соја вируса, осетљивости сорте и доба године, а израженији су када у првом делу вегетације (ранијим пролећним месецима) преовлађују ниске температуре, јер је овај вирус лабилан, односно на његову концентрацију негативно утичи високе температуре.

Вирус мозаика јабуке се одржава у зараженим биљкама. Нису познати вектори овог вируса у природи, па је његово ширење ограничено и своди се углавном на коришћење зараженог материјала за калемљење (подлоге, калем-гранчице или пупољци).

Најзначајнији вид контроле овог вируса су превентивне мере:

– производња и коришћење здравствено исправног и сертификованог садног материјала,

– дезинфекција алата којим се врши резидба,

– уклањање заражених стабала из засада и њихово спаљивање, нарочито у расадницима и младим и густим засадима, како се вирус не би преносио додиривањем (срастањем) коренова.

RC Vršac: Prisustvo simptoma bolesti u usevima strnih žita

 

Преузмите андроид апликацију.